Marie Stark, rådgivare på Ergona – Steg ett till en ergonomisk arbetsplats.

Ergonomi Allmänt

Att ha en bra ergonomi på sin arbetsplats är viktigt.

På Ergona Ergonomi gör vi allt för att skapa en så ergonomisk arbetsplats för dig som möjligt.

Vi arbetar efter de generella riktlinjer som lagts av Arbetsmiljöverket. Vi utgår också från dina individuella förutsättningar för att se vad just du har för ergonomiska behov och önskemål på din arbetsplats. Med dessa grundriktlinjer i kombination med vårt enorma produktutbud och 26år i branschen gör att inga uppdrag är för svåra för oss. Kontakta rådgivare.

Individuella förutsättningar visar i mångt och mycket varför vi alla har olika behov av ergonomiska hjälpmedel vid våra arbetsplatser. Variabler som arbetstid, storlek, ålder, kön, fysisk form, stress och andra psykosociala faktorer förklarar varför olika personer kan må väldigt olika vid identiska arbetsplatser.

Således är det klokt att anpassa sin arbetsplats efter individen och inte individen efter arbetsplatsen.

I många fall jobbar vi på Ergona Ergonomi förebyggande mot företag i samarbete med företagshälsovården, i andra fall jobbar vi med att hitta lösningar till privatpersoner som redan har långt gångna ergonomiska problem för att lindra, rehabilitera och hitta alternativa arbetssätt. Inga uppdrag är förstora eller för små.

I vårt Showroom kan man vid bokat möte med rådgivare, titta på alla produktalternativ som kan passa just dig och din arbetssituation, diskutera lösningar med våra ergonomiexperter och sedan (om vi lagerhåller produkten) få låna med dig lämplig produkt för prov till din arbetsplats.

Ergona erbjuder denna tjänst då vi vill att du ska känna dig trygg i det faktum att produkten verkligen fungerar så som det är tänkt (förebyggande och/eller rehabiliterande) och fyller önskvärd funktion. För oss på Ergona Ergonomi handlar det om förtroende.

Kontakta rådgivare för utprovning/möte

Arbetsrelaterade skador

Ergonomiska problem vi ofta stöter på vid arbetsplatser och som vi har flertalet produktlösningar till är tex. Diskbråck, whiplash, musarm, tennisarmbåge, karpaltunnelsyndrom, värk i nacke, skuldror o axlar etc.

Arbetsskadorna som vi stöter på, är i majoritet en konsekvens av statiskt arbete. I dessa fall har den smärtande muskeln/musklerna jobbat med en ständig muskelspänning, vilket lett till värk eller inflammationer. Anledningen till detta är oftast en kombination av monotona rörelser under lång tid och avsaknad av vila för muskeln genom oergonomisk arbetsställning. Genom att röra på sig, ta pauser och variera arbetsställning i kombination med en ergonomiskt utformad arbetsplats har man goda förutsättningar för att slippa denna typ av problem. Här spelar också ergonomiska produkter en stor roll. Klicka för ergonomisortiment.

Generella råd vid kontorsarbetsplatsen

Bli inte stillasittande. Variera ditt arbete så mycket du kan. Man kan till exempel gå till sin arbetskamrat med ett papper i stället för att skicka ett mejl. Om kopiator och skrivare står en bit bort från där man sitter får man röra sig när man ska hämtar utskrifter. Hinner man röra sig en kort promenad på lunchen är även det ett plus. Det finns även pausövningar som även de minskar det monotona arbetet. 

Egenskaper som motverkar potentiell arbetsskada.

Bordet

Bordet bör vara elektriskt höj och sänkbart för att man ska kunna alternera att stå och sitta på sin arbetsplats. Framförallt ryggen mår väldigt bra av stående arbete. Att man sedan förbränner ca 20-25% mer kalorier i stående arbete får ses som en bonus i sammanhanget. Stativet måste gå tillräckligt högt för man ska kunna vila underarmarna på bordet i en 90graders vinkel i armbågsleden, axlarna får dock ej lyfta vid kontakt, då är bordet för högt. Samma princip gäller givetvis åt andra hållet. Bordet måste kunna gå att få tillräckligt lågt för att man ska kunna hitta samma gynnsamma ställning även vid sittande.

Bordsskivan bör vara tillräckligt stor för att få plats med det som man använder frekvent under dagen. Dock tenderar de att bli mindre ju mer digitaliserat vi jobbar. Ca en armlängds avstånd till monitorn brukar vara lagom. Under förutsättningen att man inte har progressiva glasögon brukar man rekommendera att datorskärmens överkant tangerar brukarens ögonhöjd. På detta sätt hamnar man automatiskt i en skonsam vinkel för nacken när man betraktar skärmen. (Vid progressiva glasögon bör man ha skärmen lite lägre)

Detta löses med fördel med hjälp av en monitorarm. Klicka här för att se monitorarmar.

Vissa bordsskivor är svängda för att ge brukaren ordentligt med stöd för underarmar. Andra alternativ som ger samma effekt ur avlastningssynpunkt är underarmsstöd

Klicka här för att se arbetsbord – Klicka här för att se våra underarmstöd.

Stolen

Stolen ska vara bekväm och ska följa dig som en skugga. Den ska ha många inställningar för att verkligen kunna anpassa sig efter brukaren. Inställningar som stolshöjd, sittdjup, ryggvinkel, svankstöd, armstöd och nackstöd samt en välbalanserad gunga för att få en rörelse samt kunna variera sittställning är något vi starkt rekommenderar. Ergona jobbar med de ledande stolstillverkarna i Sverige och vi har många stolar i vårt showroom som alla uppfyller våra ergonomiska krav. Både kontorsstolar, balansstolar, stödstolar och bevakningsstolar finns på plats. Kom gärna in så hjälper vi dig att hitta en stol som passar just dig. Klicka här för vårt stolssortiment.

Mus och tangentbord

Vid tangentbord och musarbete är det väldigt viktigt att man jobbar med underarmarna avlastade på bordsytan. Utöver det bör man ha en så rak handled som möjligt vid tangentbordsarbetet. Detta för att undvika Karpaltunnelsyndrom. För att bibehålla en rak handled rekommenderas ett lågt tangentbord och/eller handled/underarmsstöd. Vid musarbetet är det viktigt att inte hamna med armarna för långt från kroppen. Ju närmare man kan jobba ju bättre är det generellt. Att ställa in pekkänsligheten på datorn i kombination med att ha ett smalare tangentbord eller ett tangentbord utan sifferdel, möjliggör denna arbetsställning. Det finns också en uppsjö av olika varianter av centreradestyrdon som eliminerar alla risker för musarm. Klicka här för att se våra styrdon

Ljus

När det kommer till belysning har vi alla olika stort ljusbehov. En 40-åring har dubbelt så stort ljusbehov som en 20-åring, o en 60-åring behöver tre gånger så mycket ljus. I taket rekommenderar vi nedpendlad armatur med uppåtriktad belysning. Det reflekterade ljuset i taket kommer inte att blända så som nedåt ljus kan göra, varför detta är en bra lösning. Som ljuskälla rekommenderar vi HF-don eller ledlampor, då de ger ett mer behagligt ljus som är skonsammare för ögonen och hjärnan. Varmt ljus är att föredra på våra breddgrader. Som punktbelysning bör man också vid behov ha en bordsarmatur. Denna bör vara utrustad med led eller HF-don, ge varmt ljus och ha en assymetersk ljusspridning för att undvika skuggor. Är man högerhänt bör lampan stå på skrivbordet vänstersida för att slippa skuggorna över texten man skriver, och vice versa. (Behöver du hjälp i vår djungel av belysning kontakta oss)

Ljud

Att ljud/buller är har en negativt påverkan på oss är starkt bevisat genom mycket forskning. Att det leder till ökad stress och ohälsa är numera välkänt. Det finns dock oftast fortfarande mycket man kan göra för att påverka ljudnivån på en arbetsplats. Allt från bordsskärmar på borden som fångar upp ”direktljudet” till vägg och tak-hängda ljudabsorbenter och mjuka mattor hjälper för att minska akustiken. Klicka för att se våra absorbenter.

Pratar man i telefon och störs av buller tex. i ett öppet landskap kan det kanske vara aktuellt med ett headset med stereolurar för att stänga ute ovälkomna ljud. Klicka för att se våra headsets.

Ergonomi lönar sig

Att Ergonomi är gynsammt för användaren är ingen hemlighet. Men vilka kostnader det blir för ett företag som har en dålig arbetsmiljö glömmer man lätt. Här kan man se vad det kostar för en arbetsgivare att ha sjukfrånvarande personal. Klicka för försäkringskassans beräkningsverktyg.

Boka tid

Då vi på Ergona Ergonomi verkligen vill kunna ge dig absolut bästa service, ser vi gärna att du bokar tid för att vi med säkerhet ska kunna garantera att vi är på plats och inte ute på besök samt för att kunna förbereda” rätt” produkter inför ditt besök. Se kontakt.

Men givetvis är du även välkommen förbi på spontanbesök också om du hellre vill det.

Vårt Showroom är öppet mellan: 8-17 Måndag-Torsdag och 8-16 Fredagar.

Välkomna!